maandag 28 maart 2011

Haerlemsche Bierbrouwerij B.V.

Deze brouwerij, die slechts een relatief korte periode van bestaan kende, was de eerste brouwerij die sinds de  sluiting van de laatste brouwerijen in 1912 weer bier produceerde op het grondgebied van de gemeente Haarlem.

Oprichter, directeur en brouwmeester was Pieter Braakman (1951-2007). Braakman is zijn carrière als ondernemer in 1990 begonnen als directeur-eigenaar van een architecten / ingenieursbureau. In januari 1995 werd daaraan een brouwerij toegevoegd onder de bovengenoemde naam. Het formele doel van het brouwbedrijf was volgens de inschrijving in het handelsregister “het brouwen van en de groot- en kleinhandel in bieren.” Als vestigingsplaats van de vennootschappen gold aanvankelijk Aerdenhout, maar vanaf juli 1999 was de brouwerij gevestigd in de Haarlemse Waarderpolder, aan de Kuppersweg 53.
De brouwinstallatie werd gebouwd door Pieter Braakman zelf en was goed voor een productie van 600 liter per maand. Ook werd wel gebruik gemaakt van de overcapaciteit van de Tesselse Bierbrouwerij. De topproductie werd vanaf 2000 behaald, met een jaarproductie van 100 hectoliter. Het jaar daarop werd het bedrijf uitgebreid met een nieuwe vullijn, die eerder in gebruik was geweest bij likeurstokerij Rutten in Dordrecht. Over de kwaliteit van de productie werd verschillend gedacht. Tim Webb in zijn “Good Beer Guide on Belgium and Holland” was niet onverdeeld enthousiast, maar anderen hadden een veel positievere mening. In totaal zijn zo’n vijfentwintig verschillende soorten bier gebrouwen; soms geven de gekozen namen duidelijk de band met de stad Haarlem weer, zoals Malle Babbe, Boudewijn, Judith, Kenau, en Stastock, die allen verwijzen naar echte of imaginaire Haarlemmers. Bekend was ook het door deze brouwerij gebrouwen bokbier.
In 2004 ging het gerucht dat de brouwerij gesloten was, maar dit werd door de eigenaar tegengesproken. Volgens hem bestonden er plannen om te verhuizen naar een nieuwe en grotere locatie, zodat meer bier geproduceerd kon worden. Van die plannen kwam echter niets terecht, want sinds 2004 werd inderdaad geen bier meer gebrouwen. Het doek viel definitief na het overlijden van de eigenaar in 2007, waarna de activiteiten in 2008 ook formeel werden gestaakt.

2 opmerkingen:

  1. Hans, interessant. Was de oprichting van deze brouwerij ook in verband met Haarlem 750? In de intro is sprake van negentiende eeuw, dit moet denk ik twintigste eeuw zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Maarten, ik heb geen enkele indicatie dat de start van deze brouwerij iets met Haarlem 750 te maken had. De historische continuïteit komt daarmee geheel op het conto van Jopen bier!
    De openingszin was dubbelzinnig, dus die heb ik inmiddels aangepast. Jammer voor de latere lezers, want die moeten het nu doen met de nieuwe zin!

    BeantwoordenVerwijderen