maandag 21 maart 2011

Het (Haarlemse) bier en ik....

Sinds ik begonnen ben met zoeken naar gegevens over de geschiedenis van Haarlem en het bier, vragen mensen met enige regelmaat naar de vorderingen. Nu kan ik natuurlijk iedereen die dat wil - of juist niet wil - eindeloos vervelen met de interessante gegevens die ik gevonden heb. Het gevaar ligt dan al snel op de loer dat mijn luisteraars een wat vage blik in de ogen krijgen, en denken: "oh, niet weer een bierverhaal...".
Deze blog is een goede tussenweg. Ik vertel mijn verhalen, en iemand kan besluiten er wel of niet kennis van te nemen. Een win-win situatie!

Brouwerij de Drie Leliën aan het Spaarne

Het begin van mijn interesse
Op een zeker moment kwam een vraag bij het Noord-Hollands Archief binnen. Of wij medewerking wilden verlenen aan het opzetten van een bierproeverij. Nu heeft de stad Haarlem een rijke bierhistorie, en er is dan ook veel materiaal bij het NHA te vinden. En een verkennend gesprek kan nooit kwaad. Er werd een afspraak gemaakt, en daaruit kwam een programma voort. Een lezing (met powerpointpresentatie) over de geschiedenis van het bier, en de rol van Haarlem in de biernijverheid. Vervolgens een presentatie van mooie, interessante en curieuze archiefstukken uit de Haarlemse archieven. Daarna een stadswandeling, die de deelnemers langs een aantal plaatsen in de stad voert die een rol speelden in de Haarlemse bierhistorie. En vervolgens afsluiting van het geheel met het proeven van een aantal Haarlemse bieren.

Maar, als je alleen oppervlakkige kennis hebt van de Haarlemse brouwnijverheid, betekent dat het doen van enig onderzoek. Zowel voor de presentatie van de archiefstukken als voor de powerpointpresentatie en de stadswandeling. Dat ik onderzoek deed werd al snel door verschillende mensen opgemerkt. Zowel collega's als bezoekers toonden belangstelling, en ze gaven tips. De hoeveelheid materiaal groeide en daarmee de kennis. Tegelijk speelden nog meer zaken in Haarlem. Sinds 1995 was een brouwerij actief die zijn zetel in Haarlem had, Jopen B.V.; een brouwerij in Haarlem, die hadden ze nog niet. Maar daar kwam verandering in door de aankoop van een voormalige kerk, met het doel deze om te vormen tot een brouwerij, annex grand café en restaurant. Als historische instelling in de stad Haarlem - zoals gezegd een stad met een rijke brouwtraditie - kun je een dergelijke gebeurtenis niet ongemerkt voorbij laten gaan. Een tentoonstelling rond de opening van de Jopenkerk misschien?
Het bleek dat niet alleen het Noord-Hollands Archief op dat idee kwam. Ook het Archeologisch Museum in Haarlem ontwikkelde plannen in die richting. We besloten op een aantal punten samen te gaan werken. Het resultaat was de tentoonstelling Proost!, die op twee locaties werd ingericht. Inmiddels is de Jopenkerk geopend, en begint Haarlem echt aan een nieuwe periode in de bierhistorie.

Wat mag van deze blog verwacht worden?
Dagelijkse update? Nee, dat niet. Maar het is wel de bedoeling om met enige regelmaat het resultaat van kleine onderzoekjes of actualiteiten rond de geschiedenis van Haarlem en het bier de wereld in te sturen. Niet de actualiteit rond bier als modern product. Misschien zal er af en toe wel sprake zijn van raakvlakken, maar mijn doel is de geschiedenis van de Haarlemse brouwnijverheid met alle geïnteresseerden te delen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten